Website navigatie

Virtual frames concept

Wat zijn virtual frames

Het virtual frame concept is een methode om het gebruiksgemak van een website te verbeteren. Door gebruik te maken van het psychologische concept van visual proximity, wordt het overzicht over een webpagina verbeterd. Door verschillende elementen, zoals navigatie, tekstuele inhoud en controle opties, visueel gescheiden van elkaar te houden, is het voor de bezoeker van de site sneller duidelijk wat zich op welke plek bevindt. Scrolling gebeurt alleen op die plaatsen waar scrolling noodzakelijk is, maar alle elementen blijven continu in beeld.

Daarnaast kunnen de virtual frames zich altijd aan ieder beeldscherm aanpassen, zodat er altijd optimaal gebruik gemaakt kan worden van de beschikbare ruimte. Niet iedere internetgebruiker heeft hetzelfde beeldscherm op zijn of haar computer aangesloten. Gebruikte schermen maken gebruik van verschillende formaten en resoluties, waardoor niet ieder scherm even veel informatie kan tonen. Dankzij de virutal frames kan de hoeveelheid die bezoekers van de site moeten scrollen tot een minimum teruggebracht worden.

Verschillen tussen normale frames en virtual frames

Visueel lijkt dit concept veel op het oude principe van websites met frames. Normale frames hebben echter één groot nadeel, namelijk dat niet iedere pagina zijn eigen URL heeft (in de vorm van http://www.website.com/pagina.html). Hierdoor kunnen zoekmachines dergelijke sites niet goed doorzoeken en indexeren, en wordt deep-linking onmogelijk, zodat de bezoeker alleen maar via de homepage de site kan binnenkomen. Daarnaast is een dergelijke site moeilijker toegankelijk voor mensen die geen gebruik maken van een grafische browser. Virtual frames lossen al deze problemen op, wat resulteert in meer bezoekers en een betere toegankelijkheid.

Vanuit design-oogpunt hebben de virtual frames echter het nadeel dat ze in de ogen van sommigen gedateerd over komen. Dit komt doordat ze qua uiterlijk lijken op de aloude frames, die inmiddels steeds minder gebruikt worden. Het grote voordeel is echter dat ze veel meer mogelijkheden op design-gebied bieden. Ieder element kan waar dan ook op een pagina geplaatst worden, waardoor dit concept qua design-flexibiliteit in de buurt komt van Flash, maar dan zonder de grote nadelen hiervan. De virtuele frames kunnen namelijk gebruikt worden in een gelaagd design, waarbij ze andere pagina-elementen kunnen overlappen of door  andere elementen overlapt kunnen worden.

De praktijk

In de praktijk blijken de virtual framed websites goed te functioneren in de zin van dat ze relatief gezien erg veel traffic genereren en veel respons opleveren. Dit hebben we betrouwbaar kunnen meten doordat we bestaande websites hebben overgezet naar dit nieuwe concept en de hoeveelheid traffic bijgehouden hebben. Hierbij is er vrijwel niets aan de inhoud of promotie van een website veranderd, waardoor we er zeker van kunnen zijn dat de veranderingen voornamelijk veroorzaakt worden door deze techniek. Vaak is er binnen een maand al tenminste een verdubbeling van het aantal bezoekers zichtbaar. Aangezien deze aspecten zeer essentieel zijn voor een website, mag er geconcludeerd worden dat dit concept goed functioneert.

Algemeen
Diensten
Webapplicaties
Raamwerkmodules
Site-onderhoud
Webdesign
Kwaliteit
Ontwikkeling
Designaspecten
AJAX
Referenties
Websites
Webapplicaties
Contact
XHTML 1.0