Website navigatie

Webdesign

Wat komt er allemaal bij kijken?

Drie aspecten van webdesign: Techniek, grafisch design en cognitieve ergonomieVaak wordt webdesign als een grafische discipline gezien en hoewel dit grotendeels  ook wel klopt, komen er ook hele andere zaken bij kijken. Naast een grafisch geheel is een website toch ook een informatietechnologisch product, gebaseerd op zeer moderne technologie. Een webdesigner moet dus naast grafische vaardigheden ook technische kennis bezitten over het medium waarmee hij werkt, zodat hij uit het medium kan halen, wat er potentieel in zit. Als er niet naar de technische mogelijkheden gekeken wordt, dan blijft een website hangen op het niveau van een soort folder die via het Internet verstuurd wordt. Een hoogwaardige website moet echter veel meer zijn. Er moet een zekere mate van interactiviteit bestaan tussen de gebruiker en de site, die verder gaat dan alleen wat knoppen die oplichten als je er met de muis overheen gaat of een aantal grappige animaties.

Een goed geconstrueerde  site moet rekening houden met het feit dat niet alle bezoekers van een site dezelfde webbrowser gebruiken, dat niet ieder computerscherm even groot is, dat zoekmachines de inhoud van de site kunnen indexeren, dat de site ook toegankelijk is voor visueel gehandicapten die gebruik maken van spraak- of braillebrowsers, enzovoort. Tegelijkertijd moet de site er ook visueel aantrekkelijk uitzien en eenvoudig te onderhouden en goed uit te breiden zijn. Om dit te bereiken kan de webdesigner tegenwoordig gebruik maken van programmeertalen zoals Python, PHP, Java en Javascript, waarmee de inhoud en het uiterlijk van een site gemanipuleerd en dynamisch aangepast kan worden. Zo kan er een altijd en overal goed ogende site gemaakt worden, die ook daadwerkelijk interactief is.

Een groot verschil tussen webpagina's en papier of televisie als informatiedragende media is dat een website met de gebruiker interacteert. Gaat er bij een folder alleen informatie vanuit de folder naar de mens, bij een website gaat er ook informatie in omgekeerde richting. Dit maakt het gebruik van een website aanzienlijk gecompliceerder dan dat van bijvoorbeeld een papieren medium. Daarom moet er bij het ontwerpen van een website nog meer rekening gehouden worden met hoe de mens informatie verwerkt, zijn omgeving interpreteert en hierop reageert. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een vakgebied dat op het raakvlak tussen de techniek en de psychologie ligt; de cognitieve ergonomie of human factors engineering.Grafisch ontwerpTechniekCognitieve ergonomie of human factors
Algemeen
Diensten
Webapplicaties
Raamwerkmodules
Site-onderhoud
Webdesign
Kwaliteit
Ontwikkeling
Designaspecten
AJAX
Referenties
Websites
Webapplicaties
Contact
XHTML 1.0