Website navigatie

Webdesign

Wat is het?

Webdesign is het ontwerpen en ontwikkelen van websites. Dit komt neer op het vormgeven van de site, het technisch implementeren en het toevoegen van de content. Bij het vormgeven moet de webdesigner rekening houden met gebruiksgemak. Niet alles wat er mooi uitziet is direct een goede site. Ongemakken als knoppen en links die niet als zodanig herkenbaar zijn, kunnen het surfplezier van de gebruiker snel bederven. Daarnaast moet een webdesigner op grafisch vlak rekening houden met de mogelijkheden en beperkingen van het medium. Een prachtig uitziend ontwerp, dat niet goed technisch implementeerbaar is, is gewoon een slecht ontwerp. Uiteindelijk komt ook de inhoud of content van de site om de hoek kijken. De tijd van het lekker doelloos rondsurfen op het web is toch echt voorbij. De huidige internetgebruiker is doelgericht op zoek, en als hij iets gevonden heeft, dan schuwt hij een beetje lezen en scrollen ook echt niet.

Toegankelijkheid en indexeerbaardheid

Als kantoorgebouwen of scholen gebouwd worden, moet er tegenwoordig rekening gehouden worden met gehandicapten. Ook zij tellen mee in deze samenleving, en mogen daarom niet uitgesloten worden. Veel websites echter zijn niet of slecht toegankelijk voor (visueel) gehandicapten omdat er gewoon geen rekening met ze gehouden wordt. Het is dus vanuit sociaal oogpunt belangrijk om een toegankelijke site te maken, maar er is ook een andere reden waarom dit zinvol is.

De computerprogramma's, die voor zoekmachines zoals Google het web doorzoeken naar pagina's, doorzoeken websites bijna zoals blinden dat doen. Alleen de tekstuele inhoud wordt verwerkt en afbeeldingen en animaties worden genegeerd. Een goed toegankelijke site wordt daarom vaak beter geïndexeerd, en scoort daarom vaak hoger in de zoekresultaten. Een goede en eenvoudige manier om toegankelijkheid te testen is met behulp van een tekstbrowser zoals Lynx. Daarnaast zijn er speciale checklists zoals de section 508 checklist en de WAI waarmee sites getest kunnen worden op toegankelijkheid.

Algemeen
Diensten
Webapplicaties
Raamwerkmodules
Site-onderhoud
Webdesign
Kwaliteit
Ontwikkeling
Designaspecten
AJAX
Referenties
Websites
Webapplicaties
Contact
XHTML 1.0